Prečo sa stať finančníkom

Keď som pred rokmi začínal podnikať vo financiách, pamätám si, že moje rozhodnutie sa nestretlo s pochopením väčšiny môjho okolia a pochybovačné úškrny známych boli prvé mesiace veľmi časté. Spomínam si ako sa ma ľudia dokonca pýtali kedy sa konečne pôjdem „normálne zamestnať“.

Svoje rozhodnutie podnikať vo financiách však doteraz vnímam ako jedno z najlepších, ktoré som kedy v živote urobil. Práca vo financiách je prácou v obchode a treba si uvedomiť, že obchod je jedna z najnáročnejších profesií na svete. Vyrovnávame sa s odmietnutiami ale dôležité je, že sa posúvame stále ďalej a vnútorne sa zoceľujeme. Vytrvať vo finančníctve sa zreteľne vypláca. A vidím to na sebe.

Obchod jednoznačne je vynikajúca forma osobného rozvoja. Pomáha získať zdravé sebavedomie, učí nás vytvárať vzťahy a pozitívne pôsobiť na ľudí. Byť finančníkom nám nastavuje zrkadlo na seba samých aj na svoje okolie a je veľmi odvážne vedieť sa do neho pozrieť a prijať to čo uvidíme. Môžeme si byť istý, že pohľad do tohto zrkadla odhalí ako náš charakter, tak aj charakter ľudí z nášho okolia.

Vďaka tomu, že je obchod tak náročný, je to nadštandardne zaplatená profesia. Financie sú sektor, v ktorom sa na Slovensku zarába najviac peňazí a predovšetkým, takýto príjem môže byť pasívny! Vidím ako rozumné vybudovať niečo jeden krát poriadne a byť za to platený opakovane. Toto v zamestnaní neexistuje. Známym fenoménom je, že väčšina nováčikov vie vo finančníctve peniaze krátkodobo zarobiť, ale málokto zvládne peniaze dlhodobo zarábať. To dokáže len poctivý finančník.

Neradostnou skutočnosťou je, že financie sú na Slovensku oblasťou, ktorá vo všeobecnosti na prvý pohľad nemá dobré renomé. Vidím to ako výsledok jednak nízkej úrovni finančnej gramotnosti Slovákov tak aj v predaji proprovíznych produktov bánk a sprostredkovateľských spoločností.

Na druhej strane takéto prostredie dáva kvalitným finančníkom obrovskú možnosť uspieť. Všímam si, že ľudia oceňujú odbornosť a profesionalitu ako známku výnimočnosti a keď sa toto stretne s uvedomením klienta, že financie sú sférou, ktorou sa v dnešnej dobe musí zaoberať každý kto chce ovplyvňovať vlastnú budúcnosť, výsledkom je úspešný a dlhodobý obchodný vzťah.

Ten finančník, ktorý skutočne čestne slúži ľuďom, ten ktorý si ľudí váži, ten, ktorý chápe, že trh vypláca presne takú hodnotu akú naň prinesie a ten ktorý sa na svoju prácu pozerá s dlhodobou perspektívou býva spravidla úspešný.

autor: Oliver Korbaš