Mimoriadne splátky hypotéky – oplatí sa ich využiť?

Byť bohatým neznamená len mať vysokú čiastku na bežnom účte. Byť bohatým znamená premýšľať ako bohatý a pristupovať tak aj ku svojim financiám. Je niekoľko základných vecí, ktoré bohatí robia inak, ako väčšina ľudí. Toto sú tie najzákladnejšie:

1. Miesto predčasného splatenia úveru radšej investujú

Aj bohatí ľudia majú úvery, no voľné financie miesto splatenia úveru radšej investujú do podnikania, alebo akcií. Vedia ako z požičaných peňazí profitovať a že pri nízkych úrokových sadzbách môžu nadobudnúť kapitál a tým zvýšiť svoju rentabilitu.

2. Investujú do akcií

Veľa ľudí zbohatlo práve vďaka akciám. Pravdepodobnosť kladného ročného zhodnotenia je okolo 75% a čím dlhšie človek investuje, tým väčšia je pravdepodobnosť kladného výnosu.

Akciové trhy vykazujú výkonnosť zhruba 10% ročne, preto je pre bohatého človeka logické voľné peniaze investovať a získať tak výnos vyšší, ako by bola úspora na predčasne splatenej pôžičke, alebo hypotéke.

3. Riskujú

Strach z rizika je to, čo odlišuje bohatých od menej majetných ľudí. Predčasné splatenie úverov tí menej majetní vnímajú ako snahu dostať veci pod kontrolu a zredukovať svoje náklady. Na tieto účely často využijú aj voľnú finančnú rezervu. Naopak bohatí sa neboja vyčleniť si zo svojej rezervy financie, o ktoré sa neboja prísť a použiť ich na zhodnotenie napríklad na akciovom trhu.

4. Radia sa

O svoje financie má prirodzene strach každý, preto je dôležité mať skúseného finančného poradcu, ktorý nám pri rozhodovaní o financiách pomôže, navrhne vhodnú stratégiu a dokáže vnímať potreby jednotlivca a jeho finančné ciele. Byť bohatým a úspešným je aj o nastavení mysle, schopnosti podstupovať riziko a vyjsť z komfortnej zóny preto je dôležité mať niekoho, kto nás bude touto cestou sprevádzať.

S otázkami o vašich financiách sa na nás môžete kedykoľvek obrátiť.